Rauhoittava kosketus

Aisteista ensimmäinen ja viimeinen – Kosketus

Ihmisellä on luontainen fyysisen kontaktin tarve. Kohdussa kasvaessaan vauva on tottunut hellään puristukseen ja kosketukseen äidin liikkeiden ja hengityksen tahdittamana.

Synnyttyään vauvalla on taipumus valppauteen. Syli ja kosketus ovat, mitä parhain keino vastata tähän ja opettaa vauvaa rauhoittumaan. Tutkimuksissa rauhoittavan kosketuksen on todettu vaikuttavan suotuisasti mm. hermoston kehittymiseen vähentäen stressiä, parantaen ravinnon hyväksikäyttöä ja nostaen kipukynnystä vain muutama mainitakseni.

Kyky rauhoittaa itseään on siis taito, joka opitaan vuorovaikutuksessa. Rauhoituttuaan vauva pystyy jäsentämään maailmaa ja oppimaan uutta.

Mitä pienempi tai mitä suuremmassa tunnekuohussa ihminen on sitä vähemmän häntä voi puheella tavoittaa. /Maaret Kallio

Paljon syliä saanut lapsi kykenee paremmin yhteistyöhön muiden kanssa, aivojen myönteisten tunteiden alueiden kehittymisen myötä. Kosketus kasvattaa mieleltään ehyeksi. 

Koskettaessa hyödyn saa sekä saaja että antaja. Hellyyden osoitukset lisäävät oksitosiinin eritystä vähentäen pelkoa ja ahdistusta sekä lisäten luottamusta ja kiintymystä.

Rauhoittaa, palauttaa, tukee, kehittää, parantaa ja vahvistaa. Niin suuri on voima kosketuksen, joka on käytössä kuolemaan saakka.

Voitko siis jättää käyttämättä kosketuksen vaikutukset? 

Kantava kosketus vauvahierontakurssillani, opastan lempeään ja hoitavaan koskettamiseen vauvahieronnan kautta. Kosketuksen kantavaan voimaan läpi elämän viittaa juuri kurssin nimikin. Löydät yhteyden vauvasi kanssa ja opit minkälaisesta kosketuksesta hän nauttii.Kurssi on suunnattu erityisesti 0-4 kk ikäisille vauvoille ja ilmoittautumaan kurssille pääset tästä. Kurssin lisäksi teen ohjauksia myös kotikäynteinä. Vauvoille suunnatuista palveluista, voitkin lukea täältä.

Aikuisten kohdalla kosketus on läsnä yksilöterapiassa tutkimisen, hoidon ja ohjaamisen muodossa. Kädet ovatkin fysioterapiassa yksi tärkeimmistä työvälineistä kuuntelun ohella.

Odotankin mielenkiinnolla, mitä uutta oivallan vielä kraniosakraaliterapian toisella osiolla tulevana sunnuntaina ja maanantaina. Tästä aion kirjoittaa teille vielä myöhemmin. Yksilöaikasi voit varata täältä. 

Toisaalta sinulle, joka nyt olet kotona, voit hakea miellyttävää kosketusta ja syliä kärpertymällä tuoliin peiton ja tyynyn kanssa tai puolison syleilyyn. ❤

Mitä se rakkaus on?
lapsi kysyy lämpimänä sylissä.
Rakkaus on sitä, että pitää sylissä,
sinä vastaat,
annat sormiesi lipua
hentojen hiusten läpi.
Hento kuin hius
on rakkaus,
yhtä hauras,
yhtä puhdas ja väkevä.
Mikset sinä sitten ole koskaan
minun sylissäni?
lapsi kysyy vakavana,
eikä suostu hyväksymään,
että yksikään rakkaus olisi
toista suurempi tai pienenpi.

Tommy Tabermann

Lähteet:

Kosketuksen merkityksestä. Väestöliitto. http://www.vaestoliitto.fi/vanhemmuus/tietoa_vanhemmille/pienten_lasten_vanhemmat/lapsijaseksuaalisuus/usein-kysytyt-kysymykset/lapsen-itsetyydytys-tai-unnutus/kosketuksen-merkityksesta/

Inhimillisiä kohtaamisia- kirja. Maaret Kallio.

Erilaiset luento- ja koulutusmateriaalit