TENS-laite kivunhoidossa

Esittelen teille asiakaskäyttökokemusten pohjalta Elle TENS + laitteen.

Lyhyesti todeten TENS/TNS-laitteet soveltuvat joko pitkittyneinen tai akuuttien kiputilojen hoitoon. TENS eli transkutaaninen sähköinen hermostimulaatio toimii lähettämällä heikkoja sähköimpulsseja hermokudokseen elektrodityynyjen avulla. Tämä lääkkeetön kivunlievityskeino perustuu siihen, että TENS-impulssit auttavat kehoa vapauttamaan sen omia kivunlievitys kemikaaleja mm. endorfiinejä.

Ihmetteletkö, miksi äitiysfysioterapeutti esittelee TENS-laitteen?

Tämä kyseenomainen Elle TENS+ laite soveltuu erinomaisesti käytettäväksi synnytyskipujen hoitoon. Synnytyksen lisäksi laiteessa on eri toiminnot kivunhoitoon sekä lantionpohjan harjoittamiseen. Mutta nyt keskitytään synnyksen kivunlievittämiseen.

Laitteeni ovat olleet käytössä sekä omassa maaliskuisessa synnytyksessäni että muualla Suomessa: Kanta-Hämeessä, Satakunnassa sekä HUS:n alueella. Käyttäjien palautteen kautta pyrin avaamaan Elle+ TENS – laitteiden käyttöä synnytyksessä ja niiden lainauskäytäntöä.

1) Mitä lainaat

Lainatessasi kauttani Elle TENS + laitteen saat paketissa

  • Elle TENS + laitteen kaulanauhalla
  • 2 liitintä, 1 varaliitin
  • 2 paristoa ja 2 varaparistoa
  • säilytyspussin
  • käyttöohjeet suomeksi ja englanniksi

Lisäksi ostat itsellesi 4 kpl isoja elektrodeja, jotka soveltuvat laitteen kanssa käytettäväksi.

2) Laina-aika

Laitteen käyttö on yleisesti turvallista raskausviikon 37 jälkeen, jolloin sen kipua lievittävä hoito voidaan aloittaa, vaikka synnytys ei olisikaan vielä käynnistynyt.

Joidenkin tutkimusten mukaan vain 4 % vauvoista syntyy laskettuna päivänä ja yleisesti syntymät jakaantuvat +/- 2 vko lasketun ajan kohdille. Näin ollen, sopiva aika lainata laite, on yleensä 2-3 vko ennen laskettua aikaa. Palautus synnytyksen jälkeen, kun tarve on päättynyt.

 

3) Käytön ohjeistus

Sain henkilökohtaista opastusta Lauralta, koitin laitetta ja luin ohjeita ennen synnytystä. Kokeilin laitetta parina iltana ennen synnytystä kun supistuksia oli jo.

Laite sisältää selkeät ja kuvalliset ohjeet suomeksi. Näiden lisäksi annan henkilökohtaisen opastuksen laitteen käyttöön, kesto n. 15 min. Tällä haluan taata sen, että laitteen käyttö ja elektrodien asettelu on ymmärretty, jolloin laite on koettu helppokäyttöiseksi. Puoliso tai tukihenkilö voi olla läsnä ohjaustilanteessa. Jos näin ei ole, suositan käymään ohjeet läpi heidän kanssaan myöhemmin, jolloin he voivat auttaa laitteen käytössä.

Käytin laitetta itse, mutta mies auttoi elektrodien kiinnityksissä ja uudelleen laittamisissa

4) Käyttäminen

Laitteen saa ottaa heti käyttöön, kun tarve sitä vaatii.

Synnytyspäivän aamuna otin laitteen kotona käyttöön kun supistukset alkoivat tuntua siltä, että nyt tapahtuu.

Synnytyksen edetessä supistusten voimakkuus ja tiheys kasvaa. Näihin reagoidaan laitteen säädöillä. Laitteesta löytyy erillinen boost vaihde, jota voit hyödyntää supistuksen aikana. Tällöin laite tallentaa muistiin supistusten välin ja supistuksen keston. Omalla kohdallani koin tämän lisäävän hyvässä mielessä hallinnantunnetta.

Käytin laitetta säännöllisesti jokaisen supistuksen kohdalla.

Lisäsin voimakkuutta vähitellen ja käytin laitetta muun kivunlievityksen ohella.

Laite ei sulje pois muita kivunlievityskeinoja ja mikä parasta saat liikkua sen kanssa. Käyttäjät ovat käyttäneet muina kivunhoitokeinoina mm. kaura- ja lämpöpussia, lantion keinuttelua/etunoja-asentoa, selkähierontaa, suihkua, ilokaasua, kipulääkettä, sekä puudutuksia.

Laite tulee kuitenkin poistaa suihkun ja ammeeseen menon ajaksi.  Muuten sen käyttö koko synnytyksen ajan on sallittua, jos ei toisin mainita.

Laite oli käytössä aivan loppuun saakka ja se irrotettiin vasta lapsen synnyttyä

TENS auttaa myös synnytyksen jälkeen tulevissa kohdun jälkisupistuksissa, jotka etenkin uudelleen synnyttäjillä saattavat tuntua voimakkaammin. Itse jatkoin niiden vuoksi laitteen käyttöä vielä synnytyksenkin jälkeen.

5) Mielipiteitä

Laite toimi mielestäni erinomaisesti selässä tuntuneisiin supistuksiin ja oli konkreettista tekemistä avautumisvaiheessa.

Laite toimi kivunlievityksessä hyvin erityisesti synnytyksen alkuvaiheessa ja ilokaasun kanssa. Loppuvaiheessa en kokenut, että siitä oli enää niin paljoa hyötyä, vaan rupesi ennemminkin ”ärsyttämään” se tykytys. Varmaan olisi riittänyt ilokaasun kanssa hyvin jos avautumisvaihe olisi ollut nopeampi.

Suosittelen ehdottoman lämpimästi TENS-laitetta ja käyttäisin sitä varmasti itsekin uudelleen, jos olisin vielä synnyttämässä. Aluksi itsekin ajattelin, että sähköimpulssi tuntuu kurjalta ja mielleyhtymä oli johonkin ihan toiseen, mutta ei se ollut ollenkaan niin, päinvastoin. Joten mahdollisista epäluuloista huolimatta kannattaa mielestäni ehdottomasti kokeilla!

Toimiva laite ja ennen pahimpia kipuja laitteen kanssa pärjäsi hyvin. 🙂 Ottaisin laitteen uudelleen synnytykseen mukaan sekä voin suositella lämpimästi sitä myös muille.

Laite oli automatkan pelastus, meiltä kun oli n. 40km sairaalaan. Olisi pitänyt kokeilla jo esikoisen synnytyksessä!

Varaa omasi ajoissa ottamalla yhteyttä ja valmistaudu synnytykseen ❤