Happiest Baby

Vauvoille luontaista on itkeä. Se on keino kertoa omasta tarpeesta, johon tulee vastata. Osa vauvoista itkee rauhoittumatta useita tunteja päivässä. Tämä vaikuttaa oleellisesti perheen elämään ja vanhemmat  voivat tuntea voimattomuutta.

dav

Lauran liike: Happiest baby metodi

Happiest baby- menetelmä on amerikkalaisen lääkärin, Harvey Karp:n kehittämä. Menetelmä perustuu ajatukselle, että vauvalla on monien muiden refleksien ohella rauhoittumisrefleksi, samoin kuin vauvalla on tarpeellinen itkurefleksi. Rauhoittumisrefleksi saadaan esiin toteuttamalla viisi eri triggeriä, luomalla vauvalle kohtuolosuhteet. Näistä tirggereistä puhutaan viitenä ässänä eli 5 S.

  1. Kapalointi (Swaddle)
  2. Kylki- maha – asento (Side/Stomach position)
  3. Suhina (Shushing)
  4. Keinuttelu (Swinging)
  5. Imeminen (Sucking)
  6. Nukkuminen (Sleep)
dav

Lauran liike: Happiest baby metodi

Menetelmä soveltuu etenkin terveille lapsille kahdesta viikosta kolmeen-neljään kuukauteen. Tärkeintä on, että vauvan perustarpeet on tyydytetty.  Muun muassa vauvaa on huomioitu, vaippa on puhdas eikä vauva ole nälkäinen.

Kävin metodin koulutuksen marraskuussa 2011 Tamk:ssa ja koulutusmateriaali toimiikin tämän kirjoituksen lähteenä. Käytännössä olen metodia saanut toteuttaa maaliskuussa 2017 syntyneen poikamme kohdalla. Puolisoni kanssa olemme todenneet menetelmän tehokkaaksi. Kahden lapsen kohdalla erityisen tärkeää on ollut, että puoliso pystyy hyvin osallistumaan vauvan rahoittamiseen.

Tietouttani metodin suhteen jaan sekä Varmuutta vanhemmuuteen vauvahierontakurssillani (https://lauranliike.fi/varmuutta-vanhemmuuteen-vauvahierontakurssi/) että kotikäynneillä.

Metodi ei poissulje muita hyväksi todettuja vauva rauhoittamismenetelmiä. Näitä ovat mm. vauvahieronta, vauvan kantaminen ja kävely.

Lähde:

Happiest Baby -koulutus 24.11.2016, Tamk:ssa. Kouluttaja Elisa Botha, TtM, kätilö, th, lehtori (TAMK) sekä tutkija Tampereen Yliopistossa.

sekä kurssilta saatu DVD materiaali

Alla ViVa:n tekemä Yuotube esitys aiheesta.

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Happiest Baby

Kommentointi on suljettu.