Vauvahieronta

Vahvistaa yleiskuntoa, vilkastuttaa verenkiertoa, syventää hengitystä sekä parantaa ruuansulatusta. Tässä muutama esimerkki, jotka on tieteellisesti todistettu vauvahieronnan positiiviksi vaikutuksiksi, mm. tutkittaessa keskosia.

Nämä näkyvät vauvassa rauhallisuutena ja tyytyväisyytenä, kun mahdolliset mahavaivat ja lihasjännitykset helpottuvat sekä unenlaatu syventyy . Päästäkseen näihin vauvahieronnan positiivisiin vaikutuksiin tulisi hieronnan olla toistuvaa ja säännöllistä, linkittyen esimerkiksi vauvan hoitotoimien yhteyteen.

Vauvahieronnan muodoista tunnetuin taitaa olla Intialainen vauvahieronta, jonka oppeihin myös käymäni koulutukset ovat perustuneet, yhdistäen tietoa myös vyöhyketerapeuttisesta vauvahieronnasta.

Vauvahieronnassa kosketetaan vauvaa erilaisin tyylein rytmisesti ympäri kehoa. Kosketuksen tiedetään laskevan stressitasoa, jolloin se auttaa vauvan aivoja rauhoittumaan. Tällä on merkitystä vauvan oppimiselle ja keskushermoston kehittymiselle, joka on kiivaimillaan ensimmäiset 18 kk. Samalla kosketuksen kautta vauva oppii oman kehonsa rajat lisäten näin vauvan kehotietoisuutta, vaikuttaen positiisisesti motoriseen oppimiseen.

Lapsen kasvatuksessa varhainen vuorovaikutus on avainasemassa. Kosketuksen sekä katsekontaktin kautta vahvistetaan varhaista vuorovaikutusta. Oksitosiinihormonin vapautuessa parhaimmillaan vauvahieronta aiheuttaa hyvän olon tunnetta sekä vauvassa että hierojassa.

Ja mikä parasta: vauvahierontaa ei tarvitse lopettaa vauvan kasvaessa! Se vain muuttaa muotoaan perheen mukana esim. taaperon vaatimaksi satuhieronnaksi.

dav

Lauran liike: vauvahieronta

Itse innostuin vauvahieronnasta jo fysioterapiaopintojeni aikana. Varsinaisen käytännön sysäyksen antoi ensimmäisen lapseni syntymä. Hänen kanssaan kävimme myös aiheeseen liittyviä kursseja.

Haluan olla jakamassa tätä vauvahieronnan ilosanomaa, jota perheemme on kokenut. Järjestänkin säännöllisesti Kantava kosketus vauvahieorntakurssia.

Kurssilla tutustutaan käytännössä vauvahierontaan, jaan myös tietoa vauvan ergonomisesta ja turvallisesta kantamisesta sekä vauvan rahoittamisesta Happiest Baby metodin avulla.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot vauvahierontakurssille nettisivujeni kautta tai ottamalla suoraan yhteyttä minuun. Lisätietoja jaan mielelläni.

Jos pienryhmässä toteutettu kurssi ei sovellu teille, teen ohjauksia myös kotikäynteinä.

Lähteinä mm:

    • Kosketuksen merkitys lapsen kehityksessä. Jukka Mantila. Lääkärilehti 14/2005
    • Koulutusmateriaalit
  • PubMed, hakusana: Baby massage.