Naiselle

Näin naistenpäivän kunniaksi avaan blogini. Tämän kertainen aiheeni lähinnä esittelee lihakset, jotka jätetään usein paitsioon. Nämä lihakset ovat lantionpohjalihakset. Ne löytyvät sekä naisilta että miehiltä, mutta erityisesti naisten tulisi jo varhain kiinnittää huomiota niiden kuntoon, ennen kuin lirahtaa.

Näiden lihasten tärkeinä tehtävinä on

  1. Tukea ja supistaa virtsaputkea, emätintä ja peräsuolta, ehkäisten näin pidätysongelmia ja laskeumaa
  2. Kannatella sisäelimiä
  3. Luoda keskivartalon tuki toimien yhteistyössä pallean sekä syvien vatsa- ja selkälihasten kanssa
  4. Mielihyvän aistiminen seksuaalitoiminnoissa  ja -nautinnossa.

Anatomisesti lantionpohja koostuu kolmesta päällekkäisestä lihaskerroksesta, jotka lähentävät ja kohottavat. Suurinosa lantiopohjan lihasten lihassoluista on kestävyystyyppisiä. Ylipaino, raskaus, liian kuormittava liikunta (esim. maratonjuoksu) sekä hormonaaliset muutokset mm. tuovat omat haasteensa näille lihaksille. Nämä lihakset tulisikin pitää kunnossa ja mielessä aina!

Tärkeintä ennen niiden varsinaista treenaamista on lähteä tunnistamaan nämä piilossa olevat lihakset. Oppia aktivoimaan ja rentouttamaan ne.

Mutta kuinka löydät ne?

  • Kertaluontaisesti voit koittaa pysäyttää virtsasuihkun virtsatessasi
  • Laittamalla peukalon tai kaksi sormea emättimeen voit koittaa hakea kevyttä puristusta
  • Katsastamalla peilin kautta näetkö pientä liikettä

Tunnistamisessa tärkeintä ei ole voima. Aloita jännittäminen peräaukon suulta edeten kohti virtsaputkea, kuin sulkisit vetoketjun.  Jatka supistusta sisään ja ylöspäin, kunnes tunnet kuin jotain nostettaisiin alavatsassasi. Hakiessasi jännitystä anna hengityksen virrata ja pidä ulkoiset lihakset rentoina. Palauta jännitys päinvastaisessa järjestyksessä. Pyri tunnistamaan jännityksen alkaminen, lopetus ja rentous.

Tunnistamisessa auttaa esimerkiksi istuminen jumppapallon tai pyyhkeen päällä satulamallisesti. Mutta, koska näitä lihaksia tarvitsemme eri asennoissa, tulisi tunnistamista harjoittaa myös eri asennoissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Tsemppiä tunnistamisharjotuksiin!

 

Lähteinä mm: